Иконографски семинар започна във Велико Търново


В Православния богословски факултет към Великотърновския университет започна иконографски семинар, организиран от Балканския православен младежки съюз и Факултета.

Темата на семинара е “Светците войни”. Той ще продължи до 26 октомври – деня, в който честваме паметта на свети Димитър Солунски. Гост на семинара е архидякон Анастасий (Робу) от манастира Путна в Румъния. Целта е студентите да се запознаят с работата на тяхното манастирско ателие и с различните техники, използвани в иконографията.

Организирането на иконографски семинари е дългогодишна практика на БПМС. Ежегодно те се провеждат в различни румънски манастири. Това е първият семинар, който се провежда в България. Негови организатори са Катя Желязкова (член на Управителния съвет на БПМС) и Гергана Илиева. Участниците в семинара са студенти по иконография и теология, желаещи да научат повече за технологията и богословието на иконата, като работят под ръководството на архидякон Анастасий, а също така да се докоснат до духовния живот на монасите чрез ежедневните беседи с него.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...