Има ли проблем с българската църква в Одрин?



Източник: БГ Фактор

В днешното издание на в-к Монитор е публикувана информация със заглавие „Вартоломей I превзема българската църква в Одрин”, в която се казва, че Вселенският патриарх Вартоломей I, архиепископ на Константинопол, отново се опитва да „сложи ръка” на българската църква "Свети Георги" в Одрин, както това е станало през 50-те години на миналия век.

Дядо Вартоломей ненадейно решил на 21 януари да отслужи заедно с целия си Свети синод молебен в наскоро ремонтирания изцяло със средства на България храм. На заседанието си тази седмица Светият синод на Българската православна църква е разгледал въпроса, но още не е решил да изпрати ли изявилия готовност да служи с Вартоломей I старозагорски митрополит Галактион, или БПЦ да не изпраща свой представите на службата.

"Няма решение на синода по въпроса с молебена на Вартоломей I в "Свети Георги" в Одрин, а и още не сме получили официална информация за службата от Константинопол", е заявил представител на Св. синод.

Богослови обаче коментирали, че прогръцки настроените владици не желаят да се конфронтират с Вселенския патриарх и затова ще му отстъпят църквата в Одрин.

Църквата "Свети Георги" в Одрин е отделена от БПЦ след признаването на българската патриаршия, когато се закрива екзархийското наместничество в Истанбул и по този начин българските храмове в Турция попадат под юрисдикцията на Константинополската патриаршия.

Църквата "Свети Георги" е построена от българската общност в Одрин и е с български свещеник, отец Александър Чакърлък. Ремонтирана е основно преди година изцяло със средства от България. Докато е бил под опека на Константинополската патриаршия, храмът се е рушал постоянно. Гърците за шестдесет години не са назначили него свещеник и църквата е била затворена до ремонта през 2004 година, се казва в материала, публикуван в БГ Фактор днес.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...