Инициатива за връщане старото име на връх Шипка



 

Преди две седмици инициативен комитет за връщане на старото име на връх Шипка – Свети Никола прати открито писмо до президента Георги Първанов. Кметът на град Шипка Стоян Иванов, който е в инициативния комитет, очаква реакция до 20 август, тъй като на 26 август започват тържествата по повод 130 годишнината от Шипченската епепоя.

Паметникът е открит през 1934г. и във всички карти до 1951г. връх Шипка фигурира като Свети Никола. След това е преименуван на връх Столетов, а през 1977г. висши партийни функционери вземат решение височината да бъде наречена Шипка, независимо, че вече има възвишение с това име.

 

Емил Пенчев, уредник и екскурзовод в района казва, че не се знае точния произход на наименованието на върх Свети Никола, но нищо чудно светеца да е помогнал на руско-българската войска при геройската отбрана, като не бива да се забравя и факта, че първото име на генерал Столетов е Николай.

Специалистът от Института по география при БАН проф. Борис Колев е потвърдил пред вестник 168 часа, че има два върха с имената Шипка и отбелязва: “Не трябва да се подминава и историческата истина. Оригиналното име е Свети Никола. То фигурира в първите карти по нашите земи, изготвени от Австрийския генерален щаб. В атласа на Фердинанд също се споменава Св. Никола.” Професор Колев е на мнение, че правилното решение е да се върне първоначалното наименование.
Разбира се окончателното решение трябва да вземе президентът, защото единствено той с указ по конституция може да промени името.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...