Инициативен комитет разпространи открито писмо в защита на отец Василий



800„Инициативен комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности“ разпространи писмо до Патриарх Неофит и Св. Синод, както и петиция в защита на йеромонах Василий (Венков) от Зографския манастир.

В писмото се казва следното: „Наскоро в някои недобросъвестни медии се разгърна кампания от злословие срещу отец Василий Зографски. Наред с личните клевети срещу духовника, на прицел беше поставена и досегашната книгоиздателска дейност на Зографския манастир. Считаме, че враговете на тази дейност накърняват не само нашите верски чувства, но и духовните интереси на обществото ни, и че на хулите трябва да бъде даден достоен отговор.“.

В писмото се твърди, че проверката на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий е доказала, че йеромонахът е невинен по отправените срещу него обвинения. „Досега това не бе оповестено официално по медиите. Вместо това продължават да се тиражират кои от кои по-нелепи и недостоверни обвинения, които имат за цел да оклеветят личността на духовника, а оттам и дейността му“, се отбелязва в писмото.

На този етап от страна на Пловдивската св. митрополия не е оповестено официално какво е установила въпросната проверка в Калоферския манастир, провокирана от сигнал на брата на монахиня за сексуален и психически тормоз над младата жена. Известно е единствено решението, дошло в резултат на проверката, и то е за забрана на отец Василий да служи и да извършва св. Тайнства в Пловдивска епархия.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...