Инициираха подписка за запазването на „Червената къща“



Chervenata kushtaПетиция за запазването на „Червената къща“ като свободно пространство за култура стремително се разпространява в мрежата, като тя вече е събрала над 2500 подписа. Обществената реакция е провокирана от информацията, че Центърът за култура и дебат „Червената къща“ няма да може да продължи дейността си през 2015 г. и ще затвори врати.

Ето каква е причината за това, посочена от фондация „Гъливер клиринг хауз”, стопанисваща сградата и инициатор на мащабния проект: „През 2011 година десетгодишният договор за ползването на сградата изтече и през 2012 г. Министерство на културата обяви търг за наемане на сградата на пазарни цени съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди. Явихме се на този търг и го спечелихме. Така от януари 2013 година Фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79,663.68 лева. С наема дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем за сградата достига 93,210 лева… Две години по-късно, не сме в състояние да заплащаме този наем. Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход, като така индиректно финансират Министерството на културата. Ние искаме Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка“.

В становището пък на Министерството на културата, потърсено от в-к „Дневник“, се казва: „ Министерството на културата винаги е подкрепяло Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в едноименния имот, както и други независими културни пространства в България, защото това са територии на свободен, демократичен дебат, от какъвто нашата култура има нужда. Ние оценяваме високо нестандартния подход на Центъра за култура и дебат „Червената къща“ към поднасянето на най-важните проблеми на духовността, както и привличането на не само изтъкнати имена и творци, а и на дебютанти в областта на изкуствата. За съжаление, трябва отново да подчертаем, че сме длъжни изрично да спазим закона, което означава, че не можем да дадем „Червената къща“ без търг и без наем. Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от Министерството на културата безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона и го спазваме“.

Какво е точно искането на фондация „Гъливер клиринг хауз” към Министерството на културата ще стане ясно на специалната пресконференция, обявена за 10 декември от 11.30 ч. в „Червената къща“.

За повече от 10-годишната си дейност в „Червената къща“ са се провеждали актуални събития и по теми, посветени на християнската вяра и култура. Ето защо екипът на Православие.БГ е съпричастен към инициативата „Червената къща“ да се запази като един от най-значимите културни центрове на столицата.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...