Иранка, приела християнството, очаква съдебно решение дали ще остане в България



ZahraИранката Захра Шахсавани застана днес пред Бургаския административен съд, за да изрази желанието си да остане в България, съобщава в-к „24 часа“ в публикация на Диана Саватева.

Делото е образувано по жалба на чуждата гражданка против решение от ноември 2015 г. на Агенцията по бежанците според което тя трябва да се екстрадира обратно в родната й.

Съдът даде ход на делото и в открито съдебно заседание бяха приети представените от страните доказателства. Захра бе подкрепена от десетки представители на Петдесятната църква, към която принадлежи.

Младата жена е напуснала Иран заедно със сестра си. Имаше причини за това, намеква Захра, но отказва да ги конкретизира. Обяснява, че докато била в Турция, й попаднала Библията на персийски. „Започнах да я чета, разбрах, че Иисус е жив и искам да живея за Него“, твърди Шахсавани.

Адвокатът й Ангел Динков представи Захра като много добър член на религиозната общност, към която принадлежи. За три години тя е научила езика и се е интегрирала. Съдът прие към доказателствата и публикация в сайт, според която е издадена заповед за екзекуция на представител на Петдесятната църква в Иран.

Динков обясни, че има многобройни данни за гонения на християни в родината на Захра, особено на такива, които първо са били мюсюлмани, а след това са приели християнството. Тезата на адвоката бе подкрепена от прокурор Тиха Стоянова, която се позова на доклад за актуалната обществено-политическа обстановка в Иран.

Според представителя на Държавната агенция за бежанците Галина Лалева обаче няма основание да се приеме, че Захра ще бъде в риск, ако се върне в родината си.

Дали Бургаският административен съд ще потвърди заповедта на Агенцията за бежанците, с която на младата иранка се отказва статут на бежанец, ще стане ясно до месец.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...