Искат един милион лева от Великотърновската митрополия



Източник: www.dnesbg.com

Жалба за един милион лева срещу Великотърновската митрополия е внесла в Габровския окръжен съд Община Дряново. Тя има претенции заради построения преди години с общински пари в района на Дряновския манастир хотелски комплекс “Водопадите”.

“Хотелът беше построен през 80-те години върху църковна земя, но с общински пари. През 90-те години започнаха дълги съдебни дела между Общината и Митрополията за неговата собственост. През 1999 г. Габровският съд върна хотела на Митрополията, но я осъди да плати на Общината средствата, изразходени за построяването му, казаха от Община Дряново. С лихвите те надхвърлят 1 млн. лв. Според съдебното решение до изплащането на това задължение Общината си запазва правото върху имота. Въпреки че досега Митрополията не ни е платила и стотинка, на 10 март т.г. тя е въведена във владение. Ние никога не сме оспорвали собствеността на хотелския комплекс. Той е върху църковна земя и е нормално да бъде върнат на Митрополията. Искахме обаче да си получим парите, дадени за построяването на “Водопадите”, разказа Снежина Симеонова, завеждащ “Връзки с обществеността” в Община Дряново.

От администрацията на Великотърновската митрополия вчера казаха, че няма конфликт между нея и Дряновската община. Тя е готова да предоставя на нейното ръководство заседателната зала за празнични и други инициативи. Срещу символичен наем ще може да бъде отворена и музейната експозиция на Историческия музей.

След въвеждането във владение от Митрополията са започнали строителни и ремонтни работи в района на хотела. Идеята е до средата на май, когато ще се отбележат 800 г. от създаването на светата обител, комплексът да отвори врати за поклонници и туристи.

Въпреки усилията, до редакционното приключване на броя Великотърновският митрополит Григорий не бе открит за коментар.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...