И тази година Благодатният огън снизходи в Йерусалим



В 14:31 ч. българско време Благодатният огън снизходи на Божи Гроб в Йерусалим. Той бе измолен от Йерусалимския патриарх Теофил III.

По решение на Св. Синод тази година българската църковна делегация, която ще донесе на родна земя Бладогатния огън, ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

За първи път заедно с нашите духовници ще пътува и епископ на Македонската православна църква, за да отнесе Благодатния огън при вярващите в Северна Македония.

Чудото на Благодатния огън се появява в храма от две хилядолетия. Най-ранните свидетелства за слизането на Благодатния огън в навечерието на Възкресение Христово намираме у св. Григорий Нисийски, Евсевий и Силвия Аквитанска (IV век). В тях има описания и на по-ранни слизания. По свидетелството на апостолите и светите отци, нетварната Светлина е осветила Божи Гроб скоро след Възкресението, и това е било видяно от апостол Петър: „Петър видя не само с телесните си очи, но и с високия си апостолски ум, че Гробът е изпълнен със светлина, макар да беше нощ“, четем у Григорий Нисийски. „Петър застана пред Гроба и се ужаси, виждайки светлина в него“, пише св. Йоан Дамаскин.

Евсевий Памфил разказва в своята „Църковна история“, че когато веднъж не стигнало маслото в кандилата, патриарх Наркис (IІІ в.) благословил да налеят в тях вода от Силоамския купел. Слезлият от небето огън запалил кандилата и те светели по време на цялата пасхална служба. Латинският монах Бернард (865 г.) пише в своя итинерарий (пътепис): „В Света Събота, която е навечерието на Пасха, службата започва рано и след отслужването й се пее Господи помилуй до момента, в който слиза Ангелът и се запалват кандилата, висящи над Гроба“. Повече за историята на това чудо може да прочете тук.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...