Кабинетът постави в шах Синода заради църковния брак



Сега

Новият семеен кодекс свари абсолютно неподготвен Синода на БПЦ. Проектът премахна ограничението църковен брак да се сключва само след граждански. Владици веднага коментираха, че това поражда много неясноти.

С кодекса се узаконява фактическото съжителство между мъжа и жената. Регистрацията за него става в общината по много облекчена процедура и ще има последствия за децата, които ще се родят по време на това съжителство. Църквата обаче не е наясно дали трябва да венчае двойките при такова съжителство, защото олеква гражданският авторитет на брака в храм. "Този въпрос ще се обсъжда от Светия синод, но при това положение държавата трябва да признае църковния брак за официален", заяви Русенският митрополит Неофит пред "Сега".

В момента църковният брак се разтрогва след развода и след заседание на епархийския съвет. Не се знае и какво ще се случва при хора с фактическо съжителство, ако те сключат църковен брак, тъй като могат да го прекратят, когато пожелаят. По закон при раждане на дете до 300 дни след раздялата за баща се признава бившият партньор. "Ако в рамките на 9 месеца една жена смени няколко пъти регистрацията си на фактическо съжителство в общината, бащинството ще се признава чрез съда", призна правосъдният министър Миглена Тачева.

С новия кодекс се ускорява и сключването на брак. Отпада изискването да се чака 30 дни след подаване на заявление в общината. Така след приемането на кодекса всеки ще може да се ожени, когато му е удобно. Досега законът предвиждаше бракът да се сключва публично и тържествено в общината, докато в новия е отпаднало това изискване. Посочено е, че ще се женим публично на място, определено от кмета на общината.

Остава обаче условието брак да подписват навършилите 18 г. Изключение се прави в определени случаи за непълнолетни на 16 г. Министър Тачева призна, че масово съжителстващите непълнолетни и дори малолетни двойки от ромски произход остават извън закона. Родените деца в тези случаи се водят на самотни майки. "Не е редно чрез кодекса да въведем това като правило, по-добре е да останат като изключения", обясни тя. Тачева допълни, че заедно със социалния министър Емилия Масларова ще помислят как да защитят правата и на деца, родени от непълнолетни или малолетни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...