Какво бъдеще очаква Криптата и стенописите на патриаршеската катедрала


Тази събота във „Вяра и общество” 
 
Стенописите на катедралния храм „Св. Алексанъдр Невски” са във все по-окаяно състояние, а сградата продължава да няма нотариален акт. Набирането на средства по дарителската кампания за реставрация на уникалния паметник тече трудно. 

Междувременно тази седмица научихме, че Криптата, в която се помещава най-ценната сбирка от православни икони у нас също има проблеми – влага, която избива по стените и застрашва уникалните експонати, както и несигурност за статута на експозицията. Всичко това провокира основната дискусия в предаването. Нейни участници ще бъдат Тивериополския епископ Тихон, предстоятел на „Св. Ал. Невски”, Екатерина Генова – директор на „БНТ-Свят и региони”, която инициира дарителска кампания за спасяване на стенописите и главният уредник на Криптата – доц. Ралица Русева.     
 
В същия брой ще видите още: 
  • – Гипсокартон върху стари стенописи или как „чалга-културата” проникна в храма на Златна Панега, щедро финансирана по европрограми.  
  • – Папата, който обичаше България – памет за Йоан ХХIII (Анджело Ронкали) през погледа на историци, духовници и негов племенник. 
В края на предаването очаквайте и разговор за пътя на младия човек към вярата с двама именити наши актьори – Георги Къркеланов и Ивайло Захариев. 
Вашите мнения по темите и въпросите към нашите гости можете да зададете преварително чрез страницата ни във фейсбук, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.  По време на предаването ви очакваме между 17.25 и 17.35 ч.на телефони 02 9 444 999 и 814 2551.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...