Какъв е бил истинският свети Димитър



На 26 октомври в предаването „Вяра и общество“ ви предлагаме: 

  • Защо Свети Димитър става патрон на династията на Асеневици? Как дяконът Димитър от Сремска Мировица става Димитър –  градоначалникът на Солун? Чий покровител е светецът и защо първата династия от Второто Българско царство го е почитала толкова много? На Димитровден Горан Благоев ще търси отговори на тези въпроси от доц. Веселина Вачкова, която ще ни поведе из лабиринта между житие и исторически факти. 
  • 105 години от рождението на Патриарх Максим – историко-църковен анализ през погледа  на човека, който е бил неотлъчно до патриарх Максим при интронизацията му – иподякон Христо Иванов или настоящият Тивериополски епископ Тихон. Ще чуете малко познати факти около неговото избиране за патриарх, за отношенията му с атеистичната власт, за тежките момента по време на разкола, за компромиса и терзанията, за личната му равносметка. Ще имате възможност да видите части от интервюто, което той даде на Горан Благоев за документалния филм „Моето служение” (БНТ, 2004 г. ).
  • Възраждането на една църква – обезличени от десетилетия разруха прочути изображения, достагнали до нас от Средновековието се връщат към нов живот. Вижте как изглежда днес църквата „Св. св. Петър и Павел” в с. Беренде, край Драгоман, след като преди две години в друг материал ви показахме плачевното й състояние.

Екипът на „Вяра и общество”

Очакваме Ви и тази събота, 26 октомври, както обикновено в 14.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...