„Как Гръцката църква разтърси гръцката политика на антибългарска основа чрез името „Македония”



В изданието ни на 27.01.2018 г. ще видите:

  • Политическите пристрастия на гръцкия синод избиха в национализъм и антибългаризъм заради името „Македония”. Защо някои православни митрополити направиха завой към етнофелитизма и са готови да пригласят на профашистката идеология на известни партии? Как да си обясним подобна позиция? Съвместима ли е тя с истинското православие? Как отказът на Гръцката църква да приеме името „Македония” ще се отрази и върху съдбата на Македонската църка? Дали в крайна сметка протестът на Църквата и на част от гръцкото общество срещу името „Македония” няма и антибългарска основа? Защо влязоха в остър сблъсък с гръцката държава, намесвайки се в дипломатическите й дела, а в същото време не искат държавата да се меси в църковните им дела? За коментар Горан Благоев е поканил проф. д-р Иван Желев, богослов и бивш директор на Дирекция по вероизповеданията, Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, и проф. Драган Зайковски от Института за национална история на Македония.
  • Религиозните общности с опасения от Истанбулската конвенция. Чуйте мотивите на Българската православна църква, Католическата църква и Обединението на евангелските църкви в България. От Давос премиерът Бойко Борисов коментира реакциите на светите отци и очерта изхода от спорния казус. Знак за какво е единната позиция на всички вероизповедания в България по казуса „Истанбулска конвенция“? С какво все пак този документ буди безпокойство в обществото? Може ли да се търси компромис и в каква посока? Обиди ли се премиерът на реакцията на религиозните общности и дали не използва субсидията, отпускана от държавата на изповеданията, като средство за натиск върху тях? Чуйте позицията на богослова от Великотърновския университет доц. д-р Свилен Тутеков.
  • “Твърд камък на вярата Христова” – памет за св. Петър, цар Български, владетеля, който няма нито една бляскава победа, но постигна 30-годишен мир и направи Българската църква първата патриаршия в славянския свят.

Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17.00!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...