Как мнимият гроб на Левски спаси „Св. Петка Самарджийска”



Тази събота във "Вяра и общество"

В деня, когато цяла България се прекланя пред Апостола, решихме да повдигнем завесата за някои съществени моменти от живота му, оформили го като личност, свързани с неговото монашеско битие. Наши гости са доц. Пламен Митев – декан на Историческия факултет и доц. Иван Петев от Богословския факултет – и двамата преподаватели в СУ.

В неформална дискусия ще търсим истинските причини за това дали Левски е „захвърлил” или „свалил” расото, както и дали до края на живота си е останал монах.

Ще видите и специалния материал на Лидия Михайлова, който развенчава все още ширещия се мит, че Левски е погребан в централната столична църква „Св. Петка Самарджийска”. Ще научите и как преди няколко десетилетия учените съвсем целенасочено са манипулирали слуховете, че гробът на Апостола е точно в този храм и така са го спасили от разрушаване. Как това се случва – подробностите единствено във „Вяра и общество”.

Тази събота началният час на излъчването е по-рано от обикновеното. Може да ни гледате от 9.30. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (20 февруари) от 9.15 часа. Можете да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...