Как са посрещали Нова година през античността и Средновековието



Последният брой на „Вяра и общество” за 2011 г.

В последното ни издание за тази година ви предлагаме едно своебразно пътуване във времето – времето на хората и времето на Бога. Най-напред ще ви разкажем как нашите предци от античността и Средновековието са посрещали Нова година.

 

Увлекателният разказ на византолога доц. Веселина Вачкова ще ни разкрие как християнството буквално опитомява старите традиции – ще бъдем сред тълпите, които са изпълвали улиците на големите балкански градове в нощта срещу 1 януари, както и ще научим защо византийските василевси са организирали новогодишния пир в двореца с едно денонощие по-късно от простолюдието. От този материал ще разберете и как в наши дни православието съчетава две нови години – собствено църковната на 1 септември и държавната на 1 януари.

Как християнинът трябва да отбелязва новолетието и смяната на годините; за времето на Бога и времето на хората ще си говорим със ставрофорен иконом Ангел Ангелов и вокала на „Исихия” Евгени Николов. Ще чуем и прекрасните изпълнения на тази формация от албума й „Стихири”. Няма да подминем дилемата за сблъсъка на хубавата музика с чалгата, ламето и силикона.

В края на предаването сме ви подготвили още една празнична изненада – ще видите уникални кадри от първите записи на църковни песнопения, които преди 35 години световноизвестният бас Борис Христов прави в катедралния храм „Св. Ал. Невски” – от тогава е и неговото неповторимо изпълнение на „Многая лета” с което посрещаме всяка Нова година. Ще чуете и спомените на маестрото за това събитие – твърде необичайно за времето на атестична България.

Тази събота (31.ХІІ.) „Вяра и общество” ще се излъчи по БНТ-1 както обикновено в 8.00 ч. сутринта. Повторението е на 6.І.2012 г. (петък) от 14.45 ч. Можете да ни гледате и в сайта на страницата на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История”. Всеки пореден брой става достъпен за потребителите след 12.00 ч. в събота.

Екипът на „Вяра и общество” Ви пожелава весели празници и благодатна Нова година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...