Кампания в помощ на пострадалите от наводненията




Фондация „Покров Богородичен” започна кампания за разпределяне на помощи на пострадалите от наводненията през лятото на тази година. Кампанията се осъществява със средства, дарени от холандската хуманитарна християнска организация Kerkinactie.

Районите, в които ще се разпределят помощите са:

Софийска епархия, с благословението на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски (с. Равно поле, с. Доганово, с. Лесново, с. Петково, с. Голяма Раковица, с. Горна Малина, с. Долни Богров);

Русенска епархия, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит (кв. Средна кула и кв. Долапите в Русе, с. Кацелово, с. Басарбово, с. Баниска, с. Копривец, с. Каран Върбовка, с. Могилино, с. Нова Черна, с. Сяново, с. Старо село, с. Дриново);

Пловдивска епархия, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Арсений (с. Три водици, с. Хаджиево, с. Огняново);

Великотърновска епархия, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий (с. Кесарево);

Варненска и Великопреславска епархия, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил.

Да този момент помощите бяха разпределяни както следва:

На 12 септември се разпределиха 450 бутилки по 5 л. вода за населението в с. Голяма Раковица, общ. Елин Пелин, където повече от месец водата беше негодна за пиене.

На 22 и на 27 септември в Софийска духовна семинария група от 10 доброволци-семинаристи и служители на фондацията пакетираха кашони хранителни продукти и дезинфектанти, които да се раздават на пострадалите.

Освен храната, в зависимост от заявените нужди, на пострадалите се раздават вещи от първа необходимост – легла, дюшеци, одеала, спално бельо, балатум, мокет и пр.

Раздаването на помощите продължи на 29 септември в селата Лесново, Доганово и Петково в община Елин Пелин, Софийска епархия. Пострадалите от наводненията се събираха в двора на църквата, където получаваха помощите за домакинствата. Раздадени бяха помощи на 188 домакинства в трите села.

На 30 септември се разпределиха помощите за селата Равно поле, Голема Раковица и Горна Малина. Свещеник Иван Прищов, предстоятел на храм „Св. Троица” в Равно поле присъства на раздаването в неговата енория, където бяха подпомогнати 120 домакинства. В Голема Раковица помощ получиха 112 домакинства, а в Горна Малина 12.

На 3 октомври представители на фондация Покров Богородичен раздадоха дюшеци, спално бельо и хранителни продукти на 25 домакинства в Долни Богров. Съдействие на място оказа свещ. Янко Китанов, предстоятел на храм „Св. Теодор Стратилат”.

Кампанията за разпределяне на помощи на пострадалите от наводненията продължи на 4 и 5 октомври в селата Огняново, Хаджиево и Три водици, околностите на Пазарджик. В Пазарджишка духовна околия незаменимо съдействие оказаха свещ. Борис Манов, кметът на с. Хаджиево г-н Андон Андонов и служители на кметствата по села. Помощ в тези три села получиха около 90 домакинства.

До края на октомври ще бъде предоставена помощ и на пострадалите в районите около Русе, Велико Търново и Варна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...