Кирило-Методиеви дни във Варна



Предстоят Кирило-Методиевите дни в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна. По традиция те се провеждат в периода между 11 и 24 май с цел да се привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни с духовен смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

През деня на 19 май от 11 и от 14 ч. ще бъде представен мултимедийният проект „Азбучна истина” – тълкуване на смисъла на нашата азбука, която не е била просто набор от знаци, а е предавала основните истини на християнството. Вечерта от 18 ч. доц. Веселина Вачкова ще изнесе своята лекция за владетелите-християни преди Покръстването, а аудиторията ще има възможност да се включи в дискусия по темата с участието на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет на ВТУ.

На 24 май за първи път площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще се превърне в Площад на кирилицата. Денят ще започне с празнична света Литургия и до вечерта пространството пред храма ще бъде запълнено със събития, посветени на светлия празник. Ще вземат участие свещениците и миряните от енорията при храма и всички желаещи, които минават през деня оттам. Целта на Площада на кирилицата е чрез различни прояви на открито пред широка публика да се акцентира върху християнската мисионерска същност на делото на светите братя Кирил и Методий.

Програма

19 май, петък (Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”)

11 и 14 ч. – Азбучна истина – мултимедийна презентация за българската азбука
18 ч. – Български владетели-християни V-IX век – лекция на доц. д-р Веселина Вачкова, историк
Дискусия с участието на д-р Росен Русанов, историк и богослов, Православен богословски факултет на ВТУ

24 май, сряда (Храм „Св. Николай Чудотворец”)

9 ч.Празнична света Литургия
11 ч. Площад на кирилицата
– Базар на православна литература
– Църковни песнопения
– Празнична вечерня (17 ч.)
– Четене на житията на св. св. Кирил и Методий
– Представяне на книги и автори
– Азбучна истина – мултимедийна презентация за българската азбука

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...