Клуб „Християнство и култура“ представя Духовния дневник на прот. Сергий Булгаков



Sergei BulgakovНа 25 февруари (четвъртък) от 18.30 ч., в столичната ателие-книжарница „Къща за птици” (ул. „Проф. Асен Златаров” 22) Фондация „Комунитас” и Клуб „Християнство и култура” ще представят „Духовният дневник на прот. Сергий Булгаков“.

С участието на: проф. Калин Янакиев, водещ: Тони Николов.

Автобиографичните текстове на о. Сергий Булгаков (1871-1944) въвеждат читателя в интимните, писани в скришната стаичка на душата страници, оставени ни от един от най-големите православни богослови на ХХ в. И те ни показват как „всяка година, всяко завъртане на нашия живот сме длъжни да разглеждаме като път към земния предел… Не трябва да гледаме на оставащия ни живот като на „оставащото време на живота ни, а трябва да го доживеем достойно – в мир и покаяние” (Сергий Булгаков, „Автобиографични бележки. Духовен дневник“, Фондация „Комунитас, 2015).

Клуб  „Християнство и  култура” е инициатива на фондация „Комунитас”, издател на списание „Християнство и култура”. Клубът се стреми периодично да организира дискусии за новоизлезли книги с християнска тематика, извеждайки на преден план тематични акценти, отсъстващи в днешния културен дебат.

Списание  „Християнство и  култура” е издание на фондация „Комунитас”. Излиза от 2002 г.. Списанието е открита дискусионна територия, чиято цел е да привлича автори от различни християнски конфесии и с различни гледни точки, поради което публикуваните в него материали следва да бъдат разбирани като покана за диалог.

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор на книгите: Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията, Религиозно-философски размишления, Философски опити върху самотата и надеждата, Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие, Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието, Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението, Европа. Паметта. Църквата, както и на много студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история.

Тони Николов е философ и журналист. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио „Франс Ентернасионал – България”. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, Ж.Бернанос, А. Безансон, Р. Жирар, Ж. Грийн и Вл. Гика. Автор на книгата Пропуканата България. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”. Главен редактор на Портал Култура.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...