Книгата „Църквата в съвременния свят” беше представена в Русе



ruse1Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе бе домакин на представянето на книгата на прот. проф. Радован Бигович „Църквата в съвременния свят“ на издателство „Омофор“. Събитието бе излъчено на живо в интернет, което даде възможност в провокираната дискусия с въпроси и коментари да се включат и онлайн потребители от цялата страна.

Книгата бе представена от преводача на българското издание д-р Свилен Тутеков, доцент в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Благодарение на неговата висока богословска, културна и езикова ерудиция до българския читател достига една изключително интересна, актуална и полезна книга.

В своето слово доц. Тутеков каза: „Отец Радован (1956 – 2012) ще остане в богословската памет като мъдър и просветен църковен учител на нашето време, като истински иконом на богословието и на църковната практика, надарен с харизмата на Светия Дух да промисля назначението и мисията на Църквата в нашата екзистенциална, социална и културна ситуация. Така и предлаганата на български език негова последна книга „Църквата в съвременния свят“ ни е завещана от него като добър залог на една автентична православна социална философия, която разкрива историческите и обществени измерения на църковния етос.“

„Църквата в съвременния свят“ демонстрира забележителната ерудиция на отец Радован Бигович като учен и богослов, съчетана с християнската му чувствителност към проблемите и болезнените теми на съвремието. Без да е дидактичен, авторът успява да представи винаги актуалната светоотеческа традиция на православното християнство и същевременно да говори на език, достъпен и приканващ към диалог с неговите читатели.

Безспорно преводачът на книгата доц. д-р Свилен Тутеков, ярък представител на съвременното българското православно богословие в международен план, е най-подходящият човек, който да представи този систематичен опит за изграждане на една християнска антропология, философия и социология.  Доц. Тутеков разказа и за забележителната личност на покойния отец Радован, с когото ги свързваше дългогодишно приятелство.

Отец Радован Бигович е един от участниците в международната богословска конференция „Църквата и съвременното общество“, проведена в град Русе през 2005 г., когато той спечели завинаги много приятели и почитатели в Русе.

Срещата завърши с оживена дискусия по някои от темите, разгледани в книгата: Православната църква в плуралистичното общество, Вярата и разумът в ХХІ век, Църквата и гражданското общество, Църква и екология, Църква и биоетика и др.

ruse2

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...