Книга за православните общности в Западна Европа ще бъде представена в София



Pravoslavie_EvropaНа 30 октомври в София ще бъде представена книгата „Православната църква в Западна Европа през 20 век“. Това е кратка история на православните общности в 16 западноевропейски държави.

Статиите в сборника са събрани под редакцията на Кристин Шайо, православна християнка от швейцарски произход. Преводът от английското издание е на Юлия Талева, богословски консултант е д-р Росен Росанов. Изданието съдържа и предговори от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Диоклийския митрополит Калистос (Уеър), Германски и Централно и Северноевропейския епископ Серафим и др.

„Четейки статиите, ние ще открием колко сходни са били пътищата, а и трудностите, пред които православните християни на Запад са били изправени най-вече, как са ги преодолявали в името Христово”, пише в предговора си Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

А Диоклийският митрополит Калистос отбелязва: „Историята на християнството едва започва“, е казал отец Александър Мен в един разговор в навечерието на трагичната си гибел. Същото бихме могли да кажем и за историята на Православната църква в Западна Европа: тя е едва в началото си. Както ясно подчертават статиите в настоящата книга, почти навсякъде в Западна Европа през 20 век има забележителен прогрес, поне що се отнася до външната страна на живота на Православната църква. Ала православието на Запад няма много причини да се отдава на тържествуване, което читателите на тази книга бързо ще усетят. Изправени сме пред редица въпроси, досега останали без отговор. В много отношения наистина едва сега започваме.“.

Книгата ще бъде представена от съставителката Кристин Шайо и от отец Иван Карагеоргиев, свещеник на българската църковна община в Париж.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 30 октомври (четвъртък) 2014 г., 18.30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...