Коледен благослов от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф




Източник: Интернет Медия БИГ.БГ

София. Коледен благослов от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф – на САЩ, Канада и Австралия

Драги сънародници, братя и сестри българи!

Наша българска традиция е на Рождество Христово един друг да се поздравим с вечно радостните думи на Светата ни Църква: Христос се роди – славете Го! На този светъл ден с трепет приемаме ангелското известие към пастирите, че днес ни се роди Спасител, който е Христос Господ. С възторг пеем: “Слава във висините Богу!” Молим се с цялата Църква на земята на има мир, задружно правим всичко необходимо сред човеците да има само добра воля.

Рождество Христово е ден, в който земята се издига в небесата, а Светата Дева ражда в скромност обещания Богомладенец. Този интересен факт е не само най-уникалният в човешката история, но и събитие, което следва задължително да оценим. Христовото Рождество е израз на любовта и жертвата на Божия Син за въвеждането ни в обновен живот. Защото всички ние сме се отделили от Бога: повтаряме греха на прародителите си и всички имаме нужда раждащият Се Христос да Се въплъщава и ражда и в нас. Това ни задължава – всеки един от нас – бил той стар или млад, мъж или жена, юноша или дете – да полага усилия да се уподобява докрай на Христа, да има същите мисли и чувства като Христа и да расте до пълната възраст на Неговото съвършенство. Защото Той, Христос, е жив: Той е същият – вчера, днес и вовеки, Той е с нас – до свършека на света.

Хей, българи! От обединена Европа, Америка, Азия, Африка, Антарктида, Аляска, Канада, Австралия… и до последните краища на земята! Чуйте и разберете това днес: С нас е Бог! Днес ни Се роди Син, Чието име е Емануил, което ще рече на български: С нас е Бог! Които се считате силни и могъщи, съгласете се, че с нас е Бог. Които се съвещавате и обединявате – разберете, че с нас е Бог. Които се уповавате, подвизавате и спасявате: не се смущавайте, защото с нас е Бог. И не само с нас, и не само ние, но и децата, които Бог ни даде: всички ще бъдем осветени, защото с нас е Бог! Вярвайте в това: Господ ще умножи Своя български род, ще увеличи радостта му, защото Младенец ни се роди, Син ни се даде, властта е на раменете Му и Му дадоха име – чуден Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира! Неговата власт и мир безкрай ще растат по земята, за да се утвърди Царството Божие и укрепи чрез съд и правда – отсега и довека. Ревността на Господа ще извърши всичко това, защото Бог е с нас, българите, в Родината и извън нейните предели. И колко радостно е, че заедно с другите народи Господ е избрал и нас, българите: да Го познаваме, да Го търсим, да Го почитаме и с вяра да вървим по Неговите прави пътища.

Чувате ли, братя и сестри, българи, които празнувате Рождество Христово и ни слушате в този час?! Всички сме избрани да познаваме Христа и да Го имаме помежду ни: и в радост, и в тъга, и в щастие, и в беда, и в компания, и в самота! Стига само да Го обичаме достатъчно, да Го предпочитаме пред страстите си и да Му поднесем като подарък за рождения Му ден целия си живот и най-вече – своето чисто сърце! Това е Рождество Христово – празник, в който откриваме Христа, намираме себе си и опознаваме света!

Честито Рождество Христово!

Благословена Коледа!

Молитствам на всички здраве, радост, успехи и всяко благощастие от родилия Се Богомладенец!

Честита мирна и благоплодна Новата 2006 година!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...