Комисията за защита от дискриминация разглежда днес жалбата по случая с двете ученички от Смолян


Източник: агенция Фокус, Дарик радио

Днес от 14 ч. Комисията за защита от дискриминация ще разгледа жалбата на Обединението за ислямско развитие и култура срещу директорката на Професионална гимназия по икономика “Карл Маркс” в Смолян.

Жалбата за дискриминация беше внесена след отказа на ученичките Фатме Кехайова и Михаила Василева да свалят своите религиозни забрадки по време на учебните занятия, с което се нарушава вътрешният правилник на гимназията. По време на проучването на жалбата членове на комисия посетиха училището в Смолян, получени са становищата на министъра на образованието, на Дирекцията по вероизповеданията, като е потърсено мнението и на главния мюфтия.

В края на юни пред Дарик радио Мария Томова, директор на Професионална гимназия по икономика “Карл Маркс” в Смолян, обяви, че преди решаването на въпроса очаква официалното становище на образователния министър Даниел Вълчев, който публично се обяви срещу това ученици да носят в клас фереджета и други религиозни атрибути.

“Не смятам, че правилникът ни е дискриминационен”, заяви за радио “Фокус” – Смолян, Мария Томова. По повод подадената от Обединението за ислямско развитие и култура жалба за нарушаване на човешките права относно забраната за използване на религиозни символи тя уточни, че вътрешният правилник е приет през месец юни 2003 година, което означава, че той е съществувал преди двете ученички да започнат да носят религиозни символи – забрадки, когато посещават учебните занятия.

„Ние не сме въвели правилника с цел да забраним носенето на религиозно облекло", допълни Мария Томова.

„Решена съм да се боря докрай за правата си – на никого не преча със забрадката си – тя е моят религиозен символ, както кръстчетата, които носят съучениците ми", са думите на 17-годишната Михаила. Пред Дарик радио тя съобщава, че през 2003 г. след запитване до тогавашния министър на образованието е получила от МОН разрешение да посещава училище със забрадка.

Междувременно родители на ученици от ПГИ "Карл Маркс" – Смолян изпратиха писмо до РИО на МОН в Смолян в подкрепа на училищното ръководство, относно спазването на Правилника за вътрешния ред в училището, предаде вчера агенция Фокус. В писмото се упоменава, че при постъпване в училище и родителите, и децата са били запознати с Правилника в училище и това означава, че са длъжни да го спазват.

“Били сме в течение, когато учениците сами избраха да носят униформата като отличителен знак от своите съученици от другите училища. В едно училище с традиции и авторитет трябва да има ред и дисциплина, които да се спазват от учениците. На всички общи и по класове родителски срещи училищното ръководство и класните ръководители винаги са ни напомняли да бъдем взискателни към нашите ученици за спазването на Правилника – както за носенето на униформата, така и за превенцията на тютюнопушенето и наркотиците”, посочват родителите.

Те застават зад позицията на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, че в България образованието е светско и религиозните символи не трябва да се изразяват публично в облеклото в училище, както и че униформата е за всички ученици и това трябва да се спазва. В писмото се посочва още, че представянето и изнасянето на информация в пресата, предоставена от двете ученички е обезпокоително и изразяват мнение, че повече компромиси не трябва да се допускат.

Председателят на антидискриминационната комисия Кемал Еюп не изключи възможността освен решение по конкретния случая, комисията да излезе и с предписание за принципното решаване на този въпрос от страна на изпълнителната власт – например учениците да не носят отличителни значи за принадлежност към някаква религия и вяра.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...