Комисията за защита от дискриминация се произнесе по жалба за религиозен тормоз


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви решението си по жалбата на “Християнски център София” – местно поделение на Национален алианс “Обединени божии църкви”, срещу “168 часа” ЕООД, информира агенция Фокус.

Твърденията на жалбоподателя са, че чрез поместените на страниците на вестник “24 часа” няколко статии за въпросния център, ответникът манипулира както съзнанието на читателите на вестника, така и общественото мнение. Публикациите същевременно подбуждали към дискриминация по смисъла на чл. 4 от Закона за защита срещу дискриминацията, твърдят от “Християнски център София”.

Заседателният състав на КЗД обяви, че уважава молбата на “Християнски център София” в частта за претърпяна дискриминация под формата на религиозен тормоз, според Закона за защита срещу дискриминацията (ЗЗСД), но отхвърля жалбата в частта й за претърпяна непряка дискриминация. Отхвърля искането на жалбоподателя да бъдат постановени глоба и имуществена санкция срещу ответната страна. Постановява предписание по чл. 76, ал. 1, т. 1 от ЗЗСД , което задължава Венелина Гочева, гл. редактор на в. “24 часа”, да отстрани констатираното нарушение на законодателството за предотвратяване на дискриминацията и в бъдеще да не допуска нарушаване на антидискриминационното законодателство спрямо всички официално регистрирани религиозни общности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...