Константийският епископ Антоний е избран за Западно- и Средноевропейски митрополит



3024Днес, 27 октомври, съгласно устава на Българската православна църква, членовете на Светия Синод дадоха своя глас за избор на нов Западно- и Средноевропейски митрополит.

Каноническият избор се проведе в синодалния параклис „Св. цар Борис“, след края на светата Литургия. Двамата кандидати бяха Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний и Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Яков (избрани по-рано на епархийски избирателен събор).

Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний бе единодушно избран за нов Западно- и Средноевропейски митрополит с 10 гласа „За“ на общо 10 гласували членове на Синода.

Новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. През 1998 г. завършва Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Следва в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като по време на следването си е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично“ в кв. „Малашевци“. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край град Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. приема монашески постриг. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

От 1 април 2003 г. е назначен по решение на Светия Синод на БПЦ за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. На 21 ноември 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за протосингел на Пловдивската света митрополия. На 23 май 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

 

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg, снимка: Весела Игнатова

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...