Конференция за богослужебните книги ще се проведе в София



Източник: Институт по изкуствознание

На 20-22 юни т.г. в Заседателната зала на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София ще се проведе научна конференция на тема „Методологически проблеми по описание на ръкописните и старопечатните богослужебни книги”, организирана от Института за изкуствознание при БАН със сътрудничеството на НБКМ.
Конференцията е част от проекта „Музикалните ръкописи в Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия: проучване и създаване на дигитална библиотека”, спонсориран от МОН и разработен от музиковеди-медиевисти с ръководител ст. н. с. І ст. д. изк. С. Куюмджиева. Конференцията ще бъде посветена на светлата памет на видния български палеограф проф. Христо Кодов (15.08.1901-17.07.1982), по повод 25-годишнината от смъртта му.

В последно време се въведоха не малко нови извори в културната ни история и се разработиха редица важни въпроси по описание на книгите от Средновековието и Възраждането в отделните дисциплини. Очертаха се и нови перспективи на проучване, например в проблематиката на литургиката и богословието, които до промените през 1989 г. бяха слабо застъпени в българската медиевистика.

Конференцията ще се съсредоточи върху проблеми, свързани с описанието на ръкописните и старопечатните богослужебни книги, създадени между ІХ и края на ХІХ в., сред които:

– принципи и методи на описание на богослужебните книги (славянски, гръцки, латински)
– новооткрити богослужебни книги
– кодикологически проблеми
– палеографски особености на текста, музикалните нотации и украсата на богослужебните книги
– структура, съдържание и език на богослужебните книги
– литургични и богословски проблеми на богослужебните книги.

Предвижда се отпечатването на докладите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...