Конференция за Освобождението се провежда във Плевен



130-годишнината от Освобождението на България от половинхилядолетното османско господство се съпровожда отсега със значими събития, които ще анализират неговата роля в нашата история и ще го поставят в контекста на цялостното европейско развитие през ХІХ-ХХ век. Една от инициативите е националната научна конференция, която ще се проведе на 20 и 21 септември 2007 г. в Регионалния исторически музей в Плевен под надслов „Българите във войните за национално Освобождение и обединение 1876-1919 г.”

В нея ще вземат участие няколко учени от Шумен. Регионалният исторически музей ще бъде представен от трима души. Даниел Руменов ще запознае участниците със спомените на Кузман Манятски за участието му във войните. Стела Димитрова ще направи съобщение за дневника на Гиньо Писков от 1913 г., а н.с. Бета Хараланова ще разкрие данни за признателността на шуменци към загиналите във войните. Марияна Филипова от Държавен архив – Шумен ще характеризира живота и дейността на ген. Марин Куцаров. Архимандрит доц. д-р Павел Стефанов от катедра Теология на Шуменския университет ще се спре на приноса на Троянския манастир към Освобождението на България.

В конференцията участват видни български историци като акад. проф. дин Константин Косев, чл.-кор. проф. Георги Марков – директор на Института по история, проф. дин Илия Тодев, ст.н.с. Елена Хаджиниколова и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...