Конференция за трафика с хора се проведе в Търново



Международна конференция на тема „Да строим стабилно общество: Европа – освободена от трафика с хора”, се проведе в Интер Хотел – Велико Търново, в периода от 1-6 август т. г. Организатори на събитието бяха Световната студентска християнска федерация (WSCF) в партньорство с Православния център „Проф. Тотю Коев” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

В конферецията взеха участие студенти от различни страни (Ирландия, Украина, Армения, Азербейджан, Молдова, Македония), а от българска страна присъстваха студенти от Православния богословски факултет във Велико Търново. Лектори на конференцията бяха г-дин Торстен Мориц (Главен секретар на Църковната Комисия за Имигрантите в Европа, Брюксел, Белгия), Джилиан Уили (Асистент в Ирландската школа за екуменизъм, Тринити Колидж, Дъблин, Ирландия), Джон Делап (Координатор за Лингва Франка при WSCF), и о. Добромир Димитров (асистент по Църковно право при ПБФ на ВТУ).

Конференцията беше първата от заложените три конференции по програмата Лингва Франка на WSCF – Europe, която има за цел да насочи вниманието към социалната стабилност в Европа. Съществуват различни проблеми, които могат да подкопаят дългосрочната стабилност на обединена Европа и един от тези проблеми е трафикът с хора.

С тази конференция се надявахме да постигнем:

– Сигурно място, където различни млади хора ще могат да споделят своя различен опит чрез достъпен лингвистичен формат (англиския език).

– Да разгледаме дали и как „църковният отговор” на този проблем ще допринесе за стабилност в обединена Европа.

– Ако да, тогава доколко „църковният отговор” би могъл да въздейства върху създаването и прилагането на закони в Европа.

– Да се помогне на студентите да получат знание за тези проблеми, за да могат уверено да разговарят и споделят своите идеи и мисли с други християни и нехристияни.

В първата сесия от конференцията Джон Делап се опита да обясни термина „социална стабилност” и как трафикът с хора се отнася към този проблем.

На втория ден беше изнесена лекция от страна на г-дин Мориц на тема „Законите на Европейския съюз и трафикът с хора” в която той запозна присъстващите с развитието на европейските договори по проблемите на трафика с хора и отбеляза колко трудно една страна би могла сама да се справи с тях. Беше разгледана и ролята на различните европейски институции, както и минусите и плюсовете, които произтичат от тяхната работа.

Всека сесия беше последвана от ролеви игри, чрез които участниците получиха по-ясна представа за усложненията, свързани с трафика с хора.

На третия ден беше изнесена презентация от страна на ас. Румяна Дончева (Каритас – България), която запозна участниците с работата на римо-католическата фондация „Каритас” с жертви на трафика с хора. Отец Добромир Димитров също изнесе кратка беседа, като в нея сподели практическите проблеми в работата си с такива жертви и даде богословско и антропологично обяснение на този проблем.

В края на конференцията беше проведена пленарна сесия, в която бяха обобщени проблемите и въпросите от цялата конференция и беше предоставена възможност на участниците да споделят идеите си как те могат да отговорат (индивидуално или институционално) на проблема с трафика с хора. На кого могат да въздействат? Как могат да направят това? Чия отговорност е това и какво за самите жертви е трафикът с хора? Бяха споделени много идеи, много от които се надяваме да бъдат използвани в борбата с тези срамни и унизителни практики.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...