Концерт на квартет „Херувим“ и прожекция на филма „Песен и молитва“ в Седмицата на православната култура



Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Първата част от съботния ден по време на Седмицата на православната култура ще бъде посветена на красотата на православната музика.

Екипът на издателство „Омофор“ ви кани на концерт с църковни песнопения на квартет „Херувим“ и прожекция на документалния филм „Песен и молитва“.

Квартет „Херувим“ е плод на преклонението на четирима млади музиканти пред величието на многогласието в църковната музика и нейното дълбоко послание.

„Песен и молитва“ (2014, 64‘) е образователен документален филм за църковната музика и светата Литургия. Филмът е насочен най-вече към младото поколение зрители, за да го поведе по мистичния път на православната вяра и богослужението на Църквата. Как православното песнопение е свързано с тайнството на общението между човека и Бога? По какъв начин църковната музика се е променяла през вековете и дали ще се променя в бъдеще? Това са част от въпросите, на които екипът на филма търси отговор.

Режисьор е Слави Георгиев, а участници във филма са православни духовници, специалисти в областта на църковната музика, богослови, семинаристи и др. Филмът е осъществен по проект на фондация „Покров Богородичен“.

Вход: свободен.

Къде: Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37)
Кога: 12 октомври (събота), 14 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...