Концерт на хор “Янко Мустаков” в подкрепа на реставрацията на Желязната църква


Първи български хор “Янко Мустаков” – Свищов, ще изнесе благотворителен концерт в подкрепа на реставрацията на Желязната църква “Свети Първомъченик и Архидякон Стефан”. Концертът ще се състои на 5 ноември от 11 часа в сградата на Българската Екзархия в квартала Шишли, Истанбул. Програмата включва православни песнопения от репертоара на свищовския хор.

Концертът се провежда с любезното съдействие на българската общност в Цариград и с благословията на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей І, който също ще присъства на концерта.

Преди това хорът ще вземе участие в службата по освещаването на нов иконостас в църквата „Свети Георги” във Фенер, уточни за Православие БГ г-жа Елизабет Людмилова, диригент на хора. След тържественото богослужение всички са поканени да присъстват на благотворителния концерт в сградата на Българската екзархия.

Първият Български светски хор е основан от учителя Янко Мустаков в Свищов през 1868 г. Той е един от съставите на Първото българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови”, основано през 1856 г. По традиция всяка година на Възкресение и Рождество Христово хорът изнася свои концерти в храм „Св. Преображение Господне” в Свищов. В този храм през 1868 г. е било първото изпълнение на хора. Днес съставът на хор „Янко Мустаков” наброява 33-ма изпълнители – мъже и жени.

Хористите, начело със своя диригент Елизабет Людмилова , желаят чрез изкуството си да внесат своята скромна лепта за реставрацията на Желязната църква, и чрез своя пример да обърнат внимание на българското общество за необходимостта от спасяване на тази българска светиня в Цариград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...