„Красива България“ ще ремонтира храма в село Керека



 

Източник: Darik news

90 хил. лв. ще бъдат вложени за ремонт на храма в с. Керека, община Дряново, съобщават от общинската администрация. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на камбанарията и оградата на храма „Св. Благовещение”. Сумата се предоставя по спечелен проект по програма „Красива България” към Министерство на труда и социалната политика. Половината от средствата са собствен финансов приход на Община Дряново.

Храмът „Св. Благовещение” е построен и осветен през 1844 г. и функционира до 1960 г., а в момента е пред срутване. Години наред е поругаван.  Част от църковните икони, които са предимно от средата на ХІХ век, в момента се съхраняват в тревненския Музей на иконите.

 

Преди две години новоучреденото църковно настоятелство решава да потърси възможности за възстановяване на храма. Събрани са незначителни средства от дарения и с минимална финансова помощ от Дирекция на вероизповеданията.С тях е разчистена полусрутената камбанария и започва изграждането на нова.
Ремонтните работи по възстановяване на църковния храм в с. Керека ще започнат през м. септември, след като бъде избран изпълнителят на обществената поръчка, и трябва да приключи до края на годината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...