Кремиковският манастир ще отбележи своя храмов празник на 1 октомври



На 1 октомври (събота), Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец“ тържествено ще отбележи празника на съборния си манастирски храм, който носи името „Покров Богородичен“.

В чест на Покрова на Божията Майка ще бъде отслужена празнична света Литургия, след което в храма ще се състои концерт на православни песнопения, изпълнени от хор „Канто Нова“ при Народно читалище „Цанко Церковски“, с диригент Евгени Мирев.

Манастирската управа приканва боголюбивия народ да вземе молитвено участие в светата Литургия и да се възрадва с празничните изпълнения на хор „Канто Нова“.

***

Кремиковският манастир вероятно е един от многото, построени от цар Иван Александър. През 1453 г. султан Мехмед II издал ферман, с който разрешил възобновяването на все още непревърнатите в джамии християнски храмове. През 1493 г. местният феодал Радивой след смъртта на децата си Теодор и Драгана възобновил разрушената при идването на турците църква и богато я изографисал с благословията на Софийския митрополит Калевит. Ктиторският портрет е запазен и до днес, на северната стена на притвора.
Манастирът е бил и с богата книжовна дейност. Боляринът Радивой подарил изработеното в Драгалевския манастир, писано по поръчка на митрополит Калевит, ръкописно четвероевангелие – Кремиковското (съхранявано днес в Музея на София). В библиотеката на манастира до 1898 г. се е намирало и Евангелие на поп Йоан Кратовски от 1579 г., „Кремиковският триптих“ с народен поменик от 14 век, както и сборник жития за месеците юни, юли и август.
По време на реставрацииите на старата църква е открит фрагмент от ранна живопис (фон и обрамчващи елементи), предхождащи 15 век, доказателство за това, че българското изкуство изпреварва с един век западния Ренесанс. Скътана в диплите на планината църквата „Св. Георги“ е истинска художествена галерия, това е една великолепна изява на художествено-творческия гений на българина.
Иконостасът е с дърворезба, изработена от Петър и Филип Филипови, а иконописта е дело на майстори зографи от Дебърската и от Самоковската школа. Забележителен е стенописът „Св. Георги на трон“, който е единствен по рода си.
Според специалисти църквата „Св. Георги“ е сред уникалните средновековни духовни паметници на културата на православния свят. Манастирът е бил от първите, сформирали т.нар. Софийска Мала Света гора.
Тук са предадени за съхранение и поклонение мощите на св. Георги Софийски Нови, изгорен през 1515 г. за Христовата вяра, намерени от един овчар и пазени от него 30 години.
По времето на поп Ленко Попов (починал през 1886 г.) обителта е била подслон и убежище на четници от Ботевата чета, чиито имена са записани на каменна плоча пред входа.
Някога манастирът е бил един от най-богатите в района. И днес притежава над 1200 дка гори и земеделски земи, някои получени с грамота от български царе преди турското владичество.
В манастира има и втора, нова, по-голяма църква – „Покров Богородичен“, строена по времето на архимандрит Василий, починал през 1908 г. Църквата е изградена от майстор Илия Говедаров и е с дължина 25 м и ширина 15 м. Осветена е през 1908 г. от Софийския митрополит Партений.
В манастирското крило сега е обособен и зимен параклис, посветен на св. Антоний Велики. По вече установена традиция, след празника на Покров Богородичен (1 октомври) голямата църква се затваря и се служи в параклиса, а след Великден богослуженията отново са в голямата църква.
Текстът е по „Пътеуказател към духовните светилища в Софийското светогорие“, Съставители: Желязко Тодоров и Зорница Костадинова. Синодално издателство, С. 2011

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...