Кръгла маса между православни християни и мюсюлмани се проведе в Шумен


На 15 декември в Шумен се проведе кръгла маса, посветена на диалогичността между религиите, организирана от Сливенска, Русенска, Варненска и Великопреславска митрополии, Районните мюфтийства в Шумен, Разград, Добрич и Айтос и сдружение “Нова надежда”. Взеха участие православни духовници, районни мюфтии и имами, преподаватели от Шуменския университет, кметове, журналисти и вярващи от двете основни вероизповедания в нашата страна.

Кръглата маса се откри с два основни доклада за традицията, настоящето, бъдещето и религиозната търпимост според християнството и исляма. В последвалата дискусия темите от докладите бяха задълбочени, конкретизирани и актуализирани. Беше направено предложение в средните и висши духовни училища на двете основни за страната изповедания религиозната система и практика на другото вероизповедание да бъде изучавана в по-голям обем, а не както е понастоящем, като една от световните религии. Това би допринесло за толерантността и взаимното уважение, които са в основата както на християнството и исляма, така и в духа на съвременното общество. Участниците изразиха подкрепа за по-задълбочено изучаване на религия в българските училища, като предметът стане задължителен. Изразена беше надежда, че подобни форуми в бъдеще ще се провеждат периодично.

Форумът приключи с посещение в прекрасната Томбул джамия, която в момента се реставрира и в православния храм “Св. Три Светители”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...