Културното министерство ще стопанисва средновековния храм „Св. Йоан Кръстител” в Кърджали


Източник:  Нов  Живот

До края на юли манастирският комплекс с храма “Свети Йоан Предтеча” в кв. “Веселчани” в Кърджали е на път да премине под крилото на културното министерство. Готови са необходимите документи. Предстои окончателното предаване от Фондация “Никола Фичев – Захари Зограф” на министерството. Вярвам, че след този акт всичко около комплекса ще потръгне, каза за “Нов живот” стопанката на християнската светиня Недялка Кръстева.

Седем години не е правен никакъв ремонт на сградата. Появиха се течове по фасадата й. Голямата дървена врата на храма се изметна от влагата. Преди година от общината поддържаха лехите в двора, но сега всичко е тревясало, тревожи се тя.
Храмът “Св. Йоан Предтеча”, паметник на културата, привлича много посетители от страната и чужбина. Възстановените стенописи, открити по време на разкопките, са знаци от 9 – 14 век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция. Доказателство за това са разкритата гробница на епископ и намерените в нея уникални златотъкани одежди, които вече са реставрирани и консервирани. Медальонът с образа на Дева Мария е част от златотъкания нагръдник на епископа на Ахридос.
Постарала съм се да науча поне малко от историята на това свято място и го споделям с удоволствие с хората дошли тук, а те задават много въпроси, казва Кръстева.
Реставрацията на манастирския комплекс започна през 1994 г. На 23 септември 2000 г. храмът беше преосветен от покойния Пловдивски митрополит Арсений.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...