„Къща за птици“ поднася на читателите подаръци за Деня на книгата



indexНа 23 април 2016 г. се навършват 400 години от смъртта на великия Уилям Шекспир. В Световния ден на книгата столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ ще посрещне читателите с вдъхновяващи подаръци.

Празничната събота, която за православните е и Лазаровден, в „Къща за птици“ ще бъде посветена на българските автори! Нека заедно си припомним, преоткрием или пък открием завладяващите текстове на класически и съвременни български автори, носещи християнски послания. Всеки, който закупи книга от „Къща за птици“ (независимо от стойността на закупената книга), ще получи по избор като подарък едно от трите издания на „Омофор“: „Детски цветослов“, „Българска християнска проза“ и най-новия сборник „Небе за земята. Българска християнска лирика – антология“.

cover-hr-proza-site1Сборникът „Детски цветослов“ включва християнски приказки, легенди и разкази за деца, написани преди 1944 г. от известни български писатели. Книгата е резултат на всеотдайните усилия за проучване, откриване и подбор на литературата през този период. Съставители са дългогодишният преподавател по български език в Софийската духовна семинария, Венета Дякова, и Красимира Колева, библиотекар в Плевенската регионална библиотека.

Книгата „Българска християнска проза“ е антология на родната белетристика от първатаBulgarska hristianska proza половина на двадесети век, създала сюжетно и жанрово разнообразни и стойностни творби с християнска тематика. Представените автори и заглавия са подбрани сред огромно изобилие литературен материал, издирван и събран от стари издания, антологии, сборници и периодика. Сред писателите, включени в антологията, са Иван Вазов, Стоян Михайловски, Фани Попова-Мутафова, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков и др.

Antologia-lirikaНай-новото издание на „Омофор“ „Небе за земята. Българска християнска лирика – антология“ е подготвяно в продължение на няколко години и обединява 67 български класици и съвременни автори. „Когато Личността на Христос е в центъра на едно начинание, тогава се оказва, че тя обединява по чуден начин хора, които нерядко се разполагат от противоположните страни на разнообразни разделителни линии…“, пише в предговора към сборника съставителят доц. д-р Калин Михайлов.

Поезията е най-древният и най-мощен инструмент за изследване на човешките дълбини и тайните на всемира. Поезията е езикът на вярата. Всъщност всяко истинско стихотворение е молитва… Познавам таланта на повечето мъртви и живи поети, събрали споделените си молитви в тази книга. Те вече са достигнали до Бога, а вярвам, че сега ще достигнат и до читателите“, казва по повод книгата поетът Цанко Лалев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...