Лековит извор събира сливналии на Преображение


Източник: Darik News

Според стара традиция в деня на Преображение сливналии се събират на Кушбунар, за да се потопят в лековитите води на извора за здраве.

Преди на празника Преображение (6 август) на Кушбунар се провеждал голям събор.

Самият извор бил толкова прочут, че през 1702 година кримският хан Селим Гирай пристигнал с кола, теглена от 50 бивола, да търси лечение във водите му. На юг от Кушбунар в миналото са се намирали останки от средновековна църква, а на югоизток е Кушбунарската крепост, от която някога са бдели стражи.

Кушбунар е високопланинска долина в горното течение на едноименна река. Местността носи името си от намиращия се тук голям планински извор "Куш бунар" (Птичи кладенец). Разположен е на 1050 м надморска височина сред омайна природа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...