Лекции на проф. Мандзаридис в България



altОт 20 до 23 октомври в България ще бъде на посещение Георгиос Мандзаридис, професор по богословие от университета „Аристотел“ в Солун. Гостуването му е по покана на Православния богословски факултет към Великотърновския университет и се осъществява с подкрепата на фондация Покров Богородичен. 

Професор Мандзаридис ще изнесе следните публични лекции в България:

20.10.2009, вторник, залата на Софийска св. Митрополия, 18.30 часа

„Спомени за старец Софроний – представяне на книгата на архим. Софроний „Раждане за непоклатимото царство”

21.10.2009, сряда, зала 8, Богословски факултет, София, 11.00 часа

„Пътят към съвършенството според св. Григорий Палама”

Аулата на Богословски факултет, София, 18.30 часа

„За целта и основите на християнския живот. Съвременни проблеми”

22.10.2009, четвъртък, Православен богословски факултет, Велико Търново, 11.30 часа

„Пътят към съвършенството според св. Григорий Палама”

23.10.2009, петък, Православен богословски факултет, В. Търново, 11.00 часа

„За целта и основите на християнския живот. Съвременни проблеми” – представяне на книгата „Ражданеjто за непоклатимото царство” на архим. Софроний.

Световно известният гръцки богослов проф. Георгиос Мандзаридис е роден през 1935 г. в Солун. Дълги години е преподавател по християнска етика в Богословския факултет на Солунския университет. Името му е свързано преди всичко с изследванията му върху антропологията на св. Григорий Палама и по-специално върху темата за обожението. Пише също и в областта на християнската социология и биоетиката.

Години наред е в близка духовна връзка със старец Софроний от манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Редактор е на преводите на гръцки език на съчиненията на старец Софроний. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Идеята да се канят чужди богослови не е лоша, при условие че те са наясно къде идват да проповядват и при условие, че ние познаваме из основи историята и учението на българското християнство. За да се разберат устоите на християнския живот днес трябвада се има предвид наследството от комунизма. Двойките опозиции в мирогледа на човека, донесени от противопоставянето на християнството с комунизма са наука-религия, Партия – Църква, оптимистична есхатология на комунистите -мрачна апокалиптика на Църквата, мистика на посвещението без ценз на основата на героиката при комунизма– посветеност и знание от страна на християнскта организация и исторически материализъм- идеалистична духовност характеризират основата, на която се основават дебатите между християнство и комунизъм навсякъде по света. В тази структурна схема българинът има противоречиво отношение към християнството, като то се защитава главно с национални заслуги на Църквата. А има репресии и изкушения и днес, само че те са фини.

  2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    На теле ребенка проступают послания Аллаха
    http://www.islamnews.ru/video-281.html

  3. Не слушай старило, ами слушай патило.
    И сит на гладен не вярва.
    Български народни мъдрости