Лекции по литургика в Богословския факултет в Братислава



Преподавателят по литургика от Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, доц. д-р прот. Иван Иванов,  изнесе цикъл от лекции по програмата „Еразъм“ в Богословския факултет на Търнавския университет. Лекциите бяха проведени в гр. Братислава, където е седалището на Търнавския богословски факултет, в рамките на 5 работни дни, в периода от 3 до 7 март 203 г. , в дните, посветени на светлата памет на св. Методий Словянобългарски. Лекциите се провеждаха на италиански език с превод на словашки.

Сред домакините бяха проф. дн д-р Симон Маринчак, преподавател по византийска и славянска музикология, теология и медиевистика в Богословския факултет в Братислава и член на Словашката академия на наукитеп и монс. проф. Властимил Дуфка, преподавател по литургично и пастирско богословие и ръководител на Катедрата по практическо богословие в Братиславския богословски факултет. Присъстваха и много студенти от Богословския факултет в Братислава, от Църковната консерватория, от Музикална академия, членове на Международната асоциация на музикалните библиотеки, архиви и центрове за документация в Словакия, преподаватели и гости.

Основната тема, заложена от домакините беше: „SacredMusic, Liturgy and Sacraments, Development and Interpretation“. Подтемите, разпределени в рамките на 8 учебни часа, запознаха студентите с литургичното евхаристийно и сакраментално богословие на Църквата на Изток в сравнителен анализ и с музикалното и химнографското наследство. Разгледани бяха византийската и славянска литургична практика, традиция, тълкуване и идентифициране на различни свидетелства, източници и документи от периода на Средновековието на Изток и спецификите на православното литургично богословие. Доцент Иванов направи анализ на правилното разбиране и тълкуване на Литургията, литургичните музикални и химнографски свидетелства и извори в контекста на съвременния междуконфесионален диалог и сътрудничество. Беше изяснено влиянието на исихасткото учение върху създаването, развитието и богослужебното използване на църковната музика и химнография, въз основа на достигналите до нас писмени и устни свидетелства, които прот. Иванов изследва повече от 20 години и публикува в редица издания на български и западен език. Бяха анализирани някои от най-важните богословски, литургични, музикални и химнографски средновековни свидетелства от периода XIII-XVвек и влиянието на исихасткото учение и практика, и на богословската мистика, характерна за това време. Бяха представени и някои свидетелства от края на византийската епоха XV-XVI в., когато натрупаната през вековете вяра и литургична практика са изправени пред предизвикателството да се свържат с нова религиозна и културна стилистика. За по-доброто възприемане на представените литургични, музикални и химнографски трактати доцент Иванов изпя и анализира отделни части от тези извори.

Бяха разменени периодични и юбилейни издания и книги.

 

 

Фотографии: доц. прот. Иваан Иванов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...