Лекция, посветена на археологията на Новия Завет, предстои в „Къща за птици“



Bibleiska_arheologiaСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Фондация „Покров Богородичен“ продължава със своята ежемесечна инициатива да ви среща с едни от най-утвърдените български библеисти в поредицата лекции „Книгата на книгите“. Мартенската среща, която бе и първата от лекциите за Новия Завет, предизвика голям интерес с представените от лектора проф. Емил Трайчев любопитни подробности за формирането на канона на новозаветните книги.

На 29 април  гл.ас. д-р Екатерина Дамянова ще запознае аудиторията с най-интригуващите архитектурни паметници и артефакти в Светите земи, разкриващи автентичната среда, в която се развиват евангелските събития и възникват текстовете на Новия Завет. Екатерина Дамянова е автор на множество научни публикации, сред които „Гробът на Христос” – предизвикателство за постмодерния човек“ и „Предизвикателства пред библейската археология в началото на Третото хилядолетие“. Тя ще хвърли светлина и по темата за някои мистификации, свързани с библейската археология, добили широка популярност в последните години, както и ще бъде насреща за вашите въпроси!

Лектор
OLYMPUS DIGITAL CAMERAГл. ас. д-р Екатерина Дамянова е преподавател по библейска археология и история в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. завършва Богословския факултет (1996) и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (1996); завършва археологически курс в Израел и Йордания (2003). Специализира в Хайделберг, Германия (1998–2000); в Католическия Институт за изучаване на източните църкви в Регенсбург, Германия (2009, 2010); Виенския университет, Австрия (2000, 2005, 2007, 2008, 2009); Университета в Янина, Гърция (2002); Солунския университет, Гърция (2002).

През декември 2012 г. изнася лекции като лектор по програма ERASMUS в Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен, Германия. Член е на Съюза на учените в България; на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО); учредител и член на Collegium Biblicum; член на Alumni Uni-Heidelberg. Носителка е на Наградата за млад учен на СУБ, Стара Загора, за 2004 г. Автор на множество публикации в научни сборници и издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 29 април (вторник) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...