Литийно шествие с Богородичната икона „Достойно ест“ от Бухово премина по софийските улици



P1060193В петъчния следобед по софийските улици премина литийно шествие в чест на празника „Св. Богородица Достойно ест“, който се отбелязва на 11 юни. За втора поредна година десетки столичани се поклониха пред чудотворното копие на Богородичната икона „Достойно ест“ от Бухово.

Светинята бе изложена за поклонение от петъчния обяд в столичния храм „Св. Седмочисленици“, където бе отслужена празнична вечерня. Оттам потегли и литийното шествие, начело с иконата, което премина по ул. Граф Игнатиев. Мнозина случайни минувачи с почуда и интерес наблюдаваха преминаващото покрай тях шествие, огласящо пространството наоколо с православни песнопения.

Литията стигна до Богословския факултет на СУ, а още на площад „Св. Неделя“ иконата бе тържествено посрещната от академични преподаватели и свещеника на академичния параклис отец Сава Кокудев. Шествието се спря пред централното стълбище на факултета, където столични свещеници отслужиха акатист на Пресвета Богородица пред иконата „Достойно ест“ (Буховска). „Радвай се, Помощнице на християните и милосърдна Застъпнице за грешните!“, запя в един глас множеството за прослава на Божията майка.

След края на богослужението отец Венцислав Попиванов, свещеник в църквата “Св. Николай Чудотворец” в Бухово, отправи благодарности към събралите се хора и сподели радостта си от общата молитва, като припомни, че на 11 юни от 8 ч. в храма “Св. Николай Чудотворец” в Бухово ще бъде отслужена празнична утреня, а от 9 ч. – света Литургия. Днес литийно шествие по случай празника ще има и в Бухово. То ще потегли от храма, след края на богослужението, и ще стигне до мястото, отредено за новостроящия се храм “Св. Богородица Достойно ест“.

P1060169

P1060170

P1060180

P1060178

P1060185

P1060182

P1060196

P1060200

P1060206

P1060221

P1060211

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...