Ловешките светини привличат много богомолци


Източник:  Ловеч Прес

В ловешката църква "Света Неделя" иконата на Светите равноапостолни Константин и Елена не позволява  да бъде заснемана. Много хора са опитали,  но нищо не се получава. Това разказват самите те и смятат, че е заради греховете им. Иконата е в храма от 21 май т.г. и е дарена от бившата възпитаничка на местната Езикова гимназия Маргрета и нейния съпруг германец Норберт.

Според отците, подобни случаи е имало и с чудотворния лик на Св. Богородица – Троеручица в Троянския манастир. Там било документирано как пред 5-6 лета софийският ас на фотографията Васил Къркеланов направил 6 неуспешни опита преди да заснеме иконата на Божията Майка. В момента сред родното православно братство 19-вековният Ловеч се ползва със славата на град на светини, заради много си чудотворни икони. Това твърдят църковните служители тук.Според тях реликвите се пазели в местните църкви "Св.Неделя" и "Св.Троица". Според архимандрит Викентий иконата на Св. вмчца Неделя била доказана помощница на кандидат-студентите и кандидат-гимназистите. Благодарение на нейното застъпничество пред Бога, десетки от тях взели с приличен успех приемните изпити. Иконата се съхранявала в храма, посветен на великомъченицата в кв."Вароша.

"Добре е младите да знаят, че от бездушните молитви полза няма. Света Недяля и Господ остават глухи към словата, отправени към тях без сърце и колкото да се отбие номера!", заяви 68-годишната Христина Петкова, която настоява, че синът й Петър се дипломирал като юрист само благодарение на молитвите пред светицата.

В последните 15 години много посещавана е базиликата от 16 век под югозападните канари на ловешката крепост. В нея идват политици, актьори, писатели и предприемачи.

Местните свещеници от храм "Света Неделя" разказват и за чудотворната икона на Свети Дионисий Ареопагит. Тя била личен подарък на ловчанския митрополит Дионисий. Разказват, че митрополит Дионисий бил отровен заради голямото си за онези години българофилство. В "Света Неделя", върху чиито външни двери още личат белези от агарянско хладно оръжие, се пазят и старопечатни книги от 1750 г., и плащаница с образа на Спасителя, дарена на храма от 1820 г. Църквата "Св. Неделя" е уникална с месторазпложението на иконата на Света Неделя. По канон тя трябва да бъде втора по ред в иконостаса, непосредствено след иконата на Божията Майка, но тук иконата е трета по ред. Вдясно от царските двери е чудотворната икона на света Петка. Тя е вградена в иконостаса, след като храмът на света Петка в кв. "Вароша" бил опожарен през турското робство. Според архимандрит Викентий, в църквата на света Неделя иконата, която в последно време е засвидетелствана с чудеса е тази на Света Богородица, известна още като "Неизпиваема чаша". Преди 3 години в Ловеч тя е донесена тук и пред нея се служат акатисти и молебни за избявяне от пороци като тютюнопушене, пиянство и наркомания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...