Ловчанският митрополит Гавриил става на 57 години днес



Източник:  Агенция Фокус

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил има рожден ден днес. Той е роден е на 16.07.1950 г. в гр. София.

След завършване на гимназия, през есента на 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който завършва през 1973 г. По време на своето следване той се запознава и започва да контактува с отишлия си вече от този свят Левкийски епископ Партений, който става и негов изповедник.

Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава Клисурския манастир „Св. Петка" край гр Банкя, където голямо влияние за духовното му израстване има схиигуменията монахиня Мария, През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира, където изпълнява различни послушания. Там на 27.12.1979 г. е постриган за монах с името Гавриил . Пострижението извършва Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит.

На „Възнесение Христово", 1980 г. Дядо Партений го ръкополага в йеродяконски чин. На празника „Свети Дух" същата година е ръкоположен за йеромонах е и назначен за игумен на манастира „Св. Петка".

През 1984 г. завършва задочно Духовната академия „Св. Климент Охридски в София. От есента на същата година до 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. На 24.05.1986 г. с благословението на Св. Синод на Българската православна църква, в Българското църковно подворие „Св. св. Кирил и Методий" в Москва е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От месец септември същата година архимандрит Гавриил е назначен за предестоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Там остава до 1991 г.

След завръщането си в България, от 1991 г. до м. октомври 1998 г. той е протосингел на Софийската митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурския манастир „Св. Петка" край гр. Банкя. На 19.10.1998 г. в Рилската св. обител е хиротонисан в епископски сан с титлата „Макариополски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21.01.2001 г. е избран, а на 28.01. с. г. е и каноничес-ки утвърден за Ловчански митрополит. По времето на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на единствената канонична Света Българска православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...