Мариета Янаку: Сътрудничеството в областта на образованието е инвестиция в бъдещето


Сътрудничеството в областта на образованието е инвестиция в бъдещето, това заяви г-жа Мариета Янаку, министър на образованието и религиозните въпроси на Гърция при срещата си днес с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Двамата министри разговаряха за съвместното сътрудничество между двете страни в областта на средното и висшето образование.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни магистърски и докторски програми между висшите училища на двете страни.

Гърция има сериозен опит във външното оценяване на средното образование и ние бихме го проучили много внимателно, заяви министър Даниел Вълчев.

Православна Гърция ще подпомага православна България след приемането ни в Европейския съюз по въпросите на религиозното образование, заяви още министърът на образованието и религиозните въпроси на Гърция Мариета Янаку, цитирана от агенция Фокус.

Янаку подчерта, че религиозното образование винаги е присъствало и ще присъства в гръцкото училище. То се преподава от дипломирани богослови. Акцентът се слага върху историческата и общокултурна стойност на Православната църква, а не толкова върху чисто катехизисните й функции. В гимназиалните курсове се разширяват и знанията за основните световни монотеистични религии – ислям, юдаизъм и др.

Министър Янаку подчерта, че религията трябва да се изучава в училище, а не да се преподава извън него от случайни хора. Учителите по религия в Гърция са напълно правоспособни преподаватели като тези по останалите предмети. Съществува много добро сътрудничество между Църквата и Министерството на образованието и религиозните въпроси, без първата институция да се меси пряко в делата на втората, посочи още министър Мариета Янаку.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...