Международна делегация се запозна с Алфа курса, провеждан в българските затвори



Свещеници прилагат успешно методиката на Алфа курса в работата си със затворници

От 16 до 19 ноември делегация от свещенослужители и представители на пенитенциарната система от Румъния, Сърбия, Великобритания и Швейцария посети български затвори, в които вече от няколко години успешно се провежда Алфа курс. В системата за лишаване от свобода това се случи за първи път през 2006 г. Тогава отец Йосиф (Иванов) проведе Алфа курс в Поправителния дом за непълнолетни момчета в гр. Бойчиновци. Впоследствие и други свещенослужители започнаха да използват Алфа в своето служение в затвора.  

 

По време на срещите си с представители на администрацията на затворите гостите се запознаха с практически подробности около провеждането на курса. Те разговаряха с лишени от свобода, участвали в Алфа и чуха личните им впечатления. Възрастни и млади споделяха как опознавайки християнската вяра, макар и в затвора, са намерили истинската свобода. Г-н Иванов, зам.-директор на Пловдивския затвор каза: „Нямам представа защо и как, но след като лишените от свобода посетят Алфа курса, провеждан от отец Димитър, в тях става някаква промяна. Не можем да ги познаем. Преди това някои от тях са били агресивни и  са ни създавали много проблеми. След това явно вярата в Бога им оказва някакво положително влияние, защото те са напълно различни.” Подобни бяха думите на отговорниците по социалната част, директорите и зам.-директорите на почти всички посетени места за лишаване от свобода. М. Г. и К. К. от затвора в Пловдив посрещнаха гостите с авторски стихотворения, с които благодаряха на Бога за промяната, която Той е направил в тях чрез Алфа курса. Отец Георги, свещенослужител в затвора в Бобов дол и Самораново, сподели, че забелязва нарастване на духовния глад сред лишените от свобода.

Гостите, между които и един зам.-директор на затвор в Румъния, имаха възможност да зададат своите въпроси относно Алфа курса и да обменят професионален опит със своите български колеги. Те са уверени, че след завръщането си в своите държави, ще направят всичко възможно за стартирането на Алфа курса в местата за лишаване от свобода, за които отговарят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...