Международна конференция за църковната толерантност се открива в София



uniНа 18 октомври от 9:15 ч. в зала №1 на Ректората на СУ предстои официалното откриване на Международна конференция, посветена на църковната толерантност. Форумът ще продължи до 21 октомври. Домакин е Центърът за изследване на религиите към СУ, а организатор на академичната проява е Богословският факултет на Университета „Карл-Францен“ в Грац, Австрия, в рамките на започналия преди десет години процес на сътрудничество между богoсловските школи от цяла Европа.

В програмата се предвижда участниците от седем европейски богословски факултета, с принадлежност към различни християнски конфесии, да дискутират границите на религиозната толерантност и приноса на църквите за поддържане на толерантността в съвременното общество.

Лектори на конференцията ще бъдат: проф. Ханс-Фердинанд Ангел – декан на Богословския факултет в Грац; проф. Анет Мошер от Богословския факултет на Свободния университет в Амстердам; проф. Видар Ханес – президент на Висшата богословска школа в Осло, проф. архим. Григорий Папатомас от Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет, и други международно утвърдени специалисти в областта на теологията. В работата на конференцията ще участват още преподаватели от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и учени от други факултети.

Сред интересните теми, които ще бъдат представени на форума, са: „Психодинамиката на толерантността“, ,„Опасна етика ли е толерантността?“, „Толерантността по времето на император Константин и днес“, „Толерантността като общение с познатия и непознат Христос“ и др.

Предвидена е и междурелигиозна работна среща на участниците в конференцията с представители на различните вероизповедания в България.

За повече информация: http://csr-sofia.org.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...