Международна конференция „Междурелигиозният диалог -настояще и бъдеще“ се провежда в София



Днес в столичния парк-хотел Москва бе открита Международна конференция на тема “Междурелигиозният диалог – настояще и бъдеще”. Форумът се организира от Центъра за близкоизточни изследвания. Конференцията ще продължи до 9 ноември и в нея ще вземат участие християнски и ислямски духовници, както и представители на неправителствени организации от България и Европа. Според д-р Мохд Абуаси председател на Центъра за близкоизточни изследвания целта на този форум е да се оптимизира диалогът между религиите предимно в пределите на България. Провеждането му е планувано отпреди две години.

“Както християните, така и мюсюлманите трябва да познават по-добре своите вероизповедания, също така вярата на този до тях. За това може да спомогне въвеждането на предмет "Религия" в българското училище”. – смята д-р Мохд Абуаси. Той добави, че за да съществува реален диалог между християни и мюсюлмани ръководствата на двете вероизповедания трябва да бъдат по-близо до своите вярващи и да ги напътстват относно моралните устои на тяхната вяра, за да се преодолеят по-лесно негативите в обществото.

Основен докладчик днес по темата „Междурелигиозният диалог – настоящо състояние, посоки на развитие, пречките и пътищата за преодоляването им” бе митрополит Аталлах Ханна, оглавяващ митрополията в Севастия, официален говорител на Православната църква в Йерусалим и светите земи. Представителят на Йерусалимската патриаршия говори за това, че християните са длъжни да обичат всекиго, независимо от неговата религия и етническа принадлежност. Той изтъкна добрите отношения в Йерусалим между православни и мюсюлмани като един модел за диалог между двете религии.

“Това, че приемаш и обичаш този, който изповядва друга религия, не значи, че приемаш неговата религия. Ти приемаш Божият образ, който е този човек”, изтъкна митрополит Аталлах.

Утре дискутираната тема ще бъде „Ролята на ислямските институции и неправителствени организации и сдружения в Европа за прекратяване на опитите за насаждане на омраза и враждебност, както и участието им в разпространяването на принципите на мирното съжителстване и отхвърляне на насилието” и ще бъде представена предимно от представители на европейски неправителствени организации. А на 9 ноември ще бъде обсъждана темата: „Влиянието на регионалните конфликти върху мирното съжителстване на последователите на световните религии”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...