Международна научна конференция, посветена на св. Андрей Първозвани, ще се проведе във Варна


Източник: в. Черно море

Конференция, посветена на Православието в България и ролята му в Европа, както и научен форум за св. Андрей Първозвани ще се проведат в България. По този повод у нас в края на септември ще пристигнат представители на висшето православно и католическо духовенство, е съобщил за в. „Черно море” Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

В края на септември по покана на митрополит Кирил в България пристига Негово Високопреосвещенство Виенският архиепископ кардинал д-р Кристоф Шьонборн. През май миналата година кардинал Шьонборн дари на Варненската епархия свети мощи на апостолите Андрей Първозвани, Иаков Заведеев и Вартоломей, както и нетленни останки на св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. Йоан Златоуст, св. Екатерина и св. Варвара. Поводът за гостуването е конференция, посветена на православието в България и ролята му в Европа, която се организира със съдействието на католическата фондация "Про Ориенте", е уточнил митрополит Кирил.

В средата на септември варненският архиерей ще участва с доклад в конференция в София, посветена на 600-годишнината от успението на св. Киприян митрополит Киевски и Московски и на цяла Русия (16 септември 1406 г.). Домакин на форума е Софийският университет "Св. Климент Охридски". След това българска делегация, в която влизат митрополитите Кирил Варненски, Григорий Търновски и Гавриил Ловчански, заминава за Москва, за да участва в конференция за св. Киприян.

На 30 октомври във Варна ще се проведе международна научна конференция, посветена на св. Андрей Първозвани, който преди 1950 г. е проповядвал по нашите земи, по Черноморието; на 31 октомври, в деня на св. Амплий (един от 70-те Христови ученици, изпратен за пръв епископ на Одесос от св. Андрей), е тържественото богослужение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...