Международна среща на монаси и монахини се проведе в Рилския манастир



От 13 до 18 юли в хотела на Рилския манастир „Царев връх” се проведе 33-та среща на монасите и монахините от Европа. Темата на срещата бе: „Животът в Христос – предизвикателство и надежда”. Тя бе организирана от Международния междухристиянски съюз на монасите и монахините. В срещата взеха участие духовници и богослови от цяла Европа.

Проф. Иван Желев от Богословския факултет на Софийския университет и йеродякон Петър Граматиков от Пловдив изнесоха доклади от българска страна. 
Свои доклади представиха и двама архиереи на Цариградската вселенска патриаршия – Естонският митрополит Стефан и Синопският епископ Атинагор, викарий на митрополита на тази патриаршия за Белгия Пантелеймон.

Поздравителни адреси до участниците изпратиха Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей, Симеон Сакс-Кобургготски, кардинал Валтер Каспер, доскорошен председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, и кардинал Франк Роде, префект на Конгрегацията за подвижнически живот.

Международният междухристиянски съюз на монасите и монахините е създаден през 1970 г. На всеки две години той организира свои срещи в някоя европейска държава. Монахини, монаси и миряни от различни християнски традиции и националности се срещат през юли за една седмица и обсъждат теми, свързани с монашеския живот и християнската вяра.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...