Международният фестивал на християнските изкуства и култура се провежда за пръв път в София



Тази година за четвърти пореден път ще се състои Международен фестивал на християнските изкуства и култура. За първи път той ще се проведе в София, в периода 09 – 13 май 2008. Фестивалът ще протече основно в арт-център "Алтера", бул. "Драган Цанков" 36, СТЦ Интерпред.

По своята същност Международният фестивал на християнските изкуства и култура представлява среща на изявени творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православието. ІV-то му издание продължава традицията на фестивала като цяло. Различното тази година е мястото (традиционно фестивалът се провеждаше в Несебър), както и разширяването на кръгозора – освен изобразителни изкуства тази година има театрални постановки, има и поглед към медийната ситуация в България и отношението й към християнските теми. Фестивалът си поставя за цел да обхване както различни изяви на християнското в изкуството, така и теоретически рефлексии по християнската проблематика.

ІV Международен фестивал на християнските изкуства и култура ще открие формация "Юлангело". Театрална работилница "Сфумато" ще представи моноспектакъла на Йорданка Стефанова "Оскар и дамата в розово", постановка на Врачанския театър. Пак там почитателите на Мелпомена ще видят "Лазар и Иисус" на Иван Добчев. Ще пее хорът на Духовната семинария "Св. Иван Рилски". Български и чужди учени ще изнесат научни доклади, а дискусията "Християнското изкуство и култура в българските медии" ще провокира мнения, особено на фона на опошления вкус и принизените критерии напоследък. Научни доклади ще изнесат: проф. д-р Ваутър Хорис (Амстердам), проф. дфн. Цочо Бояджиев, (София), проф. дфн Владимир Градев (София), доц. д-р Олег Георгиев (София), доц. д-р Мариян Стоядинов (Велико Търново), проф. д-р Гюнтер Меншинг (Хановер), Георги Тодоров (София).

За закриване на Фестивала паметникът на св. Партиарх Евтимий в центъра на София ще бъде специално осветен.

ІV Международен фестивал на християнските изкуства се организира от арт център "Алтера", с любезната подкрепа на Столична община, Национален фонд "Култура" и ТР "Сфумато".

Програма на IV-ти Международен фестивал на християнските изкуства и култура
(9 – 13 май 2008, София, арт център „Алтера”)

9 май, петък

18.30 Официално откриване:
Концерт на формация „Юлангело”

Филм за пътуващата иконна изложба на арт център „Алтера”

10 май, събота

16.00 Научни доклади:
проф. д-р Ваутър Хорис (Амстердам)

19.00 “Оскар и дамата в розово” – моноспектакъл на Йорданка Стефанова, постановка на Врачанския театър (в Театрална работилница „Сфумато”)

11 май, неделя

16.00 Дискусия “Християнското изкуство и култура в българските медии” и представяне на броевете „Зима” и „Пролет” 2008 на сп. “Християнство и култура”

17.30 Научни доклади:
проф. дфн Цочо Бояджиев (София), проф. дфн Владимир Градев (София)

12 май, понеделник

16.00 Концерт на хора на Духовната семинария “Св. Иван Рилски”

16.45 Научни доклади:
доц. д-р Олег Георгиев (София),

доц. д-р Мариян Стоядинов (Велико Търново)

19.00 „Лазар и Иисус”, авторски спектакъл на Иван Добчев (в Театрална работилница „Сфумато”)

13 май, вторник

18.30 Научни доклади:
проф. д-р Гюнтер Меншинг (Хановер), Георги Тодоров (София).

Официално закриване на фестивала

20.30 Осветяване на паметника на Св. Патриарх Евтимий

Изложби:

Откриване на 22.04, вторник, 2008:

Георги Тодоров – “Град “Св. София”. Невидимото християнско наследство на българската столица” – фотографска изложба.

Изложба „Икони”

Християнската тематика – модерни погледи – автори: Свилен Блажев, Петринел Гочев, Даниел Дяков, Румен Жеков, Кольо Карамфилов, Росен Рашев – Рошпак

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...