Международното биенале по църковни изкуства във Велико Търново се открива на 18 октомври



Международното биенале на църковните изкуства е проект на преподавателите от катедра „Църковни изкуства” при Православния богословски факултет на ВТУ.

Изложбата е форум на съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.

Петото издание се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет и е посветено на 25-ата годишнина от създаването на специалността „Църковни изкуства” при Православния богословски факултет на ВТУ.

Организатори са: Община Велико Търново, ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” и Православният богословски факултет на ВТУ. Партньори на творческата инициатива са Великотърновската света митрополия, Съюзът на българските художници, Представителството на СБХ – Велико Търново, Православният библиотечно-информационен център „Проф. д-р Тотю Коев” към Православния богословски факултет на ВТУ и фондация „Покров Богородичен”.

Целта на превърналия се в традиция форум е да популяризира съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства.

Участници: Художници, работещи в областта на църковните изкуства.
Място на провеждане: Изложбени зали „Рафаел Михайлов” (ул. „Рафаел Михайлов” № 1, Велико Търново).

Програма

18 октомври
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, 17:30 ч.

Откриване
Изложба на специалност ARTA SACRA, Православен богословски факултет, Букурещки университет
Откриване на изложба икони на ученици от школи по иконопис в България

25 октомври
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, 17:30 ч.

Изложба ALLEGORIA SACRА

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...