Министерски съвет определи религиозните празници за годината



БГНЕС

На днешното си заседание Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2008 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.

Празниците на Католическата църква у нас са 24 март- вторият ден на Великден, 29 юни- “Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември- “Вси Светии” и 8 декември- Непорочното зачатие на Света Богородица. Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам на 30 септември и 1 октомври и Курбан байрам- на 8 и 9 декември. За религиозната общност на евреите в България празниците са на 20 април- Песах, 30 септември- Рош Ашана, 9 октомври- Йом Кипур, и Сукот- на 14 октомври. Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Сурп Вартананк на 31 януари, Великден на 23 март и Задушница на 24 април. Празничните дни за обществото „Бяло братство” са 22 март- Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни- 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя- 27 декември. Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни. Празници за Бахайската общност са 21 март- “Ноу-Руз” (Бахайска Нова година), Празник “Резван” на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла- на 12 ноември. Празници за Общество Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 21 март, Нарасимха Дева на 18 май, Ратха Ятра- на 4 юли и Кришна Джанмаштами на 24 август. Диамантен път на будизма- България, ще празнуват на 7 февруари първия ден от Новата година, на 21 март- Ден на чудесата на Буда Шанямуни, на 18 юни – Весак (ден на раждане, просветление и паранирвана на Буда Шакямуни), а на 18 юли- първо преподаване на Буда Шакямуни. Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 22 март. За празници на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са определени 15 и 16 юни- Петдесетница и Свети Дух.

Няма да се работи от 1 до 6 май. Днес кабинетът“размести“ почивните дни и обяви 2 май (петък) и 5 май (понеделник) за почивни. Те ще се отработват на 10 май (събота) и 17 май (събота). Решението предвижда още да се почива на 31 декември (сряда), а отработването на този ден ще е на 20 декември (събота). Промените се правят, за да не се прекъсва работната седмица, което би се отразило неблагоприятно на трудовия процес, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...