Министерски съвет отпусна средства за реставрация на църкви, манастири и джамии



Вчера, на редовно заседание на Министерски съвет, правителството отпусна над 3,513 млн. лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири.

На заседанието присъстваха представители на БПЦ и на Главно мюфтийство.

Близо 2,5 млн. лева ще бъдат използвани за обновяване на манастира „Св. Марина“ в русенското село Каран Върбовка, храм „Св. Димитър“ и храм „Св. Мина“ в Кюстендил, храм „Св. Петка“ в село Невестино, храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край село Граница, и за изграждане на църквата „Сретение Господне“ в Перник.

400 000 лева се отпускат за ремонта на манастира „Св. Марина“ в русенското село Каран Върбовка. Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклоннически и туристически обект в района. Парите ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

Част от осигурените средства са за храмове на територията на Софийската митрополия. „С тази подкрепа, която правите, ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в подкрепа на нашия български народ“, каза Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Малко над 1,036 млн. лева се отпускат за храм „Успение Богородично“ в Кюстендил, който е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване, а 535 903 лв. са за ремонти в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в града, който е построен през 1866 г.

За ремонт на  храм „Св. архангел Михаил“ в село Шума, община Годеч, са предвидени 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

Русенският митрополит Наум благодари за оказаната помощ, както и за парите, отпуснати преди сняколко дни  за двете духовни училища – Софийската и Пловдивската духовни семинарии. „Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния“, заяви той на заседанието.

За аварийни работи по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил ще бъдат предоставени 140 088 лева.

На заседанието присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изказа благодарност за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...